Gıda Mühendisliği Okumak İçin 5 Sebep Monday, October 23, 2017

İstanbul Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Ege üniversitesi başta olmak üzere Türkiye’de pek çok üniversitede yer alan bu bölümün amacı; mevcut gıda hammaddelerinden daha verimli yararlanmak suretiyle yeni gıda ürünleri oluşturmak, bu gıda ürünlerinin takibini ve son aşamaya kadar geçen süredeki faaliyetlerini incelemektir

Şimdi sen ne iş yapacaksın, gıdanın mühendisi mi olurmuş, sen aşçı oldun yani, biz şimdi ne yiyelim ne yemeyelimci amcalarımız teyzelerimiz aksine bu bölümü neden seçmeliyiz?

İşte o nedenler :

1. Derslerin sadece teorikte kalmayıp; laboratuvar ortamında pratiğe dökülmesi

 Derslerin sadece teorikte kalmayıp; laboratuvar ortamında pratiğe dökülmesi
Laboratuvar derslerinde gıdaya yapılan analizler sonucu, biz şimdi bunu mu yiyormuşuz, inanmıyorum tepkilerini duymak olasıdır. Ya da üretim derslerinde kendi yaptığınız reçeli, turşuyu, ekmeği, yoğurdu, şarabı denemek oldukça tatmin edicidir. (Evde yapılan reçele, turşuya mühendislik yaklaşımı getirerek daha güzel olmasını sağlayıp taktirleri toplamak da cabası..)

2. Kütüphaneler, akademik makaleler ile yakın dostluklar

Kütüphaneler, akademik makaleler ile yakın dostluklar
Bölümü seçmekle beraber gelen araştırma sevgisi ile beraber; yeni gıda ürünlerini inceleme, dersler kapsamında gıda ürünlerinin üretim teknolojisinde, tadında, ambalajında yapmak istediğiniz inovasyon çalışmalarının yapılabilirliğini kontrol etme, literatür taraması yapma gerekliliği sayesinde hem İngilizceniz gelişecek hem de bilgilere kendiniz ulaştığınız için öğrendiklerinizi asla unutmayacaksınız.

3. Çok çeşitli projeler içerisinde yer alma fırsatı

Çok çeşitli projeler içerisinde yer alma fırsatı
Bölümde yer alan hocalarla beraber yeni ürün geliştirilmesi, mevcut ürünlerin kalite özelliklerinin artırılması, günümüzde de oldukça popüler olan atık olarak nitelendirilen gıda çıktılarının değerlendirilmesi gibi pek çok konuda TÜBİTAK destekli, özel kurum destekli projelerin içinde yer alabilirsiniz. Böylelikle hem bilgi birikiminizi geliştirecek, grup çalışmalarına olan yatkınlığınızı artıracak, hem de iş hayatınız için kendinize yeni referanslar edinmiş olacaksınız.

4. Gıda üretiminin asla tükenmeyecek olması

Gıda üretiminin asla tükenmeyecek olması
Her gün artan taleplerle beraber gıda firmalarının üretim kapasitelerini artırması, yeni fabrikaların kurulması, yeni kanunlarla yapılan denetimlerin artırılması ve sizin işinizi başkaları da yapabilircilerin azalmasıyla beraber gıda mühendislerinin iş olanakları hem devlet kurumlarında hem de özel kuruluşlarda gün geçtikçe artmaktadır.

5. Çalışma alanlarının esnek olması

Çalışma alanlarının esnek olması
Özel kurum ve kuruluşlarda üretim-kalite kontrol-arge departmanlarında mühendislik, devlet kurumlarında denetçilik, kendi işini kurabilme, okulda kalarak akademisyen olma, özel gıda kuruluşlarına danışmanlık hizmeti verme gibi mezun olduğunuzda pek çok alternatif karşınıza çıkar. Önemli olan mezun olmadan önce hayatınıza nasıl bir yol çizeceğinizi belirlemek ve buna göre hareket etmek.
Görüldüğü üzere Gıda Mühendisi olmak kısaca çiftlikten çatala gıda güvenliği tabirini yerine getirmeye çalışarak, tüketiciyi gıda teröründen korumayı amaçlar. Gıdanın mühendisi mi olurmuş, sizin yaptığınız işi herkes yapar gibi yargılamalara takılmayın. Gayet de gıdanın mühendisi olur, çok da güzel olur. Her gün tükettikleri gıda ürünlerinin üretimini diğer meslek gruplarının ürettiklerini sanan insanların yargılamalarıyla hareket etmeyin. Bölümünüzü sevin (ki en önemlisi budur), mesleğinizle ilgili gelen bir soru veya yargılamaya karşı savunabilecek donanıma ve bilgi birikimine sahip olun. Hangi meslekte olursanız ne okursanız okuyun siz işinize ne kadar değer verirseniz, insanlar da bu işe o kadar değer verecektir. Gerekli, düzenli çalışmalarla ve araştırmacı bir ruhla bölüm hiç zorlanmadan bitirilebilir. Yeter ki gerekli sorumluluklar yerine getirilsin.

Kaynaklar:

mayk mayk @mayk

Yorumlar

Anonda
Anonda @anonda
ben bir gıdacı olarak huzurluyum..
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.