HARÇSIZ ÖĞRENCİ PASAPORTU Monday, July 3, 2017

Öncelikle bu konuda müthiş bir bilgi kirliliği olduğu konusunda uyararak başlamak istiyorum: Çünkü kimlerin harçsız olarak pasaport sahibi olabileceği ile ilgili 10 Şubat 2016’da yeni bir düzenleme getirildi ve herkes hala eski düzenlemeleri anlatıyor. Daha önce okuduklarınızı unutun. Artık öğrencilerin okul ile alakalı bir sebep göstermeksizin harçsız pasaport alma hakkı var. Sebebi ister Interrail için olsun, ister Ibiza’da köpük partisi için ya da canım sınır kapısından bir geçip bu yana bi bakıp gelmek istedi, hiç fark etmez, harçsız pasaport çıkartma hakkına tüm 25 yaş altı öğrenciler sahip. Kimse zaten size yurt dışına neden çıkıyorsunuz diye sormayacak. Kanun diyor ki; 25 yaşın altında olması ve öğrenci olması harçsız pasaport alabilmesi için yeterli sebeptir. Yazının en altındaki bölümden 6663 sayılı Kanunun 4. maddesini okuyup, kendiniz teyid edebilirsiniz.

O zaman taze ve temiz bilgileri vermeye başlıyoruz:

1. En özet haliyle: Öğrenci Pasaportu = 25 Yaş Altındaki Tüm Öğrencilerin Harç Ödemeden Çıkartabileceği Bordo Pasaport Yani klasik bordo pasaport. Tek farkı harç ödemeden alınabilmesi.

En özet haliyle: Öğrenci Pasaportu = 25 Yaş Altındaki Tüm Öğrencilerin Harç Ödemeden Çıkartabileceği Bordo Pasaport  Yani klasik bordo pasaport. Tek farkı harç ödemeden alınabilmesi.
10 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlan kararla bordo pasaportu harç ödemeden çıkarttırabilecek vatandaşların kapsamı genişletildi. Artık 25 yaş altındaki öğrencilerin tümü harç ödemeden pasaport çıkarttırabiliyor. 25 yaş altı öğrencilerin çıkartabileceği harçsız pasaporttan “Öğrenci Pasaportu” olarak bahsedeceğiz

2. İnternette konuyla ilgili yanıltıcı bilgiler okumuş olabilirsiniz çünkü harçsız olarak bordo pasaport çıkartma hakkının kapsamı 2016’da genişletildi ama hala eski bilgiler hala internette dolanıyor

İnternette konuyla ilgili yanıltıcı bilgiler okumuş olabilirsiniz çünkü harçsız olarak bordo pasaport çıkartma hakkının kapsamı 2016’da genişletildi ama hala eski bilgiler hala internette dolanıyor
Eskiden sadece eğitim, yarışma, sosyal ya da sportif organizasyon amacıyla yurtdışına giden öğrencilere veriliyordu. Yani yaz tatilinde Interrail’a yapmak isteyen bir öğrenci harçsız olarak pasaport alamıyordu. Artık kapsamı genişletildi ve 25 yaş altı tüm öğrenciler ister tatil, ister eğitim amaçlı olsun, yurtdışına giderken harçsız pasaport çıkartabilir oldu. Fakat özellikle altını çizmekye fayda var ki sadece 25 yaş altı olmak yetmiyor harçtan muaf olmak için illa ki öğrenci olmanız gerekli.

3. 18 Yaşından Küçük Öğrenciler Harçsız Öğrenci Pasaportu Alabilir Mi?

 18 Yaşından Küçük Öğrenciler Harçsız Öğrenci Pasaportu Alabilir Mi?
18 yaşından küçüklere de harçsız pasaport veriliyor ancak defter bedelinin ödemeniz gerekiyor. O yaşlarda görüntüleri çok hızlı değiştiği için en fazla 5 yıllık geçerlilikte pasaport veriliyor. Her iki ebeveyn ve çocuğun birlikte emniyete gitmesi gerekiyor. Okuldan veya e-devlet üzerinden öğrenci belgesi alınması da gerekmekte.

4. 18 yaşını doldurmuş öğrenciler 25 yaşlarına kadar ya da kalan öğrenim süreleri boyunca geçerli olacak sürede pasaport alabiliyor. Örneğin; öğrenci 24 yaşındaysa sadece 1 seneliğine eğer 19 yaşındaysa 6 seneliğine harçsız pasaport alabiliyor.

18 yaşını doldurmuş öğrenciler 25 yaşlarına kadar ya da kalan öğrenim süreleri boyunca geçerli olacak sürede pasaport alabiliyor.  Örneğin; öğrenci 24 yaşındaysa sadece 1 seneliğine eğer 19 yaşındaysa 6 seneliğine harçsız pasaport alabiliyor.
25 yaştan kastedilen 25 yaşını doldurmamış (26 yaşından gün almamış) olmak. Yani, doğduğunuzdan bu yana “25 yıl, 0 gün” olduğu andan itibaren artık harç ödemeniz gerekiyor.Bu haktan faydalanmak için illa Türkiye’de okuyor olmak gerekmiyor. Aynı şekilde Erasmus, lisans ya ad yüksek lisans, yabancı dil kursu veya diğer öğrenci değişim programlarıyla yurtdışında öğrenci olan Türk öğrenciler de harçsız pasaport hakkına sahipler.

5. ÖĞRENCİ PASAPORTU İÇİN GEREKLİ BELGELER

ÖĞRENCİ PASAPORTU İÇİN GEREKLİ BELGELER
1. Nüfus Cüzdanının Aslı
2. 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
3. Eski Pasaportlar (Varsa)
4. Pasaport Bedeli Dekontu (94 tl )
5. Öğrenci Belgesi
Harçsız Pasaport Talep Yazısı

Bu evrakları toparladıktan sonra tercih ettiğiniz ilçe veya il emniyet müdürlüklerinden pasaport başvurusu için randevu alabiliriz. Randevu epasaport.gov.tr adresinden alınıyor.

Kaynaklar:

genel
hayat

Sessizkadin 🕵️‍♀️ Sessizkadin 🕵️‍♀️ @Sessizkadin

Yorumlar

Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.

Yazar

Sessizkadin 🕵️‍♀️
Sessizkadin 🕵️‍♀️
@Sessizkadin
💫
2016 Girişli