Hukuk Fakültesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Wednesday, October 11, 2017

Hukuk fakültesi size korkutucu görünüyor olabilir. Ve tabi ki de hukuk fakültesi hakkında söylenen birçok rivayet de gözünüzü korkutmuş olabilir. Ama öncelikle hukuk fakültesi hakkındaki tüm ön yargılarınızı bir kenara koyup öyle düşünmeniz sizin için daha yararlı olacaktır. Hukuk fakültesinde okuyan bir öğrenciye sorularımızı yönelttik ve cevaplar şu şekilde;

1. Hukuk bölümünde çalışma alanları ve iş imkanları nelerdir?

Hukuk bölümünde çalışma alanları ve iş imkanları nelerdir?
ukuk fakülteleri mezun olunduktan sonra en fazla iş alanına sahip fakültelerden biridir. Bu sizin kendinizi geliştirdiğiniz alanlara ve yapmak istediğiniz mesleğe göre şekillenebilecek bir süreçtir. Avukatlık, hakimlik, savcılık, hukuk müşavirliği, ve noterlik gibi meslekler bu alanda ilk akla gelen mesleklerdir. Farklı uzmanlık alanlarında danışmanlık yapabilirler. Ayrıca her lisans mezunun yönelebileceği akademik çalışmalar yapmak seçenekler arasında yer alabilir.

2. Hukuk okumak üniversiteye giriş sınavından zor mudur?

Hukuk okumak üniversiteye giriş sınavından zor mudur?
Hukuk okumak gerçekten sınava hazırlanmak ve bu bölümü kazanmaktan daha zordur. 12 yıllık eğitim hayatınız boyunca öğrendiklerinizin pratiğini arttırarak girdiğiniz bir sınavla kıyaslayınca pek fazla bir şey bilmediğiniz hukuk sistemi, hukukun gelişimi, onlarca kavram ve oldukça kalın kitaplardaki bilgileri sindirerek öğrenme sizi oldukça zorlayacaktır. Bölümü tercih ederken bunları göz önünde bulundurarak hukuk okumak istediğinizden emin olarak tercih yapmanızı öneriyoruz.

3. Tüm kanun maddelerini ezberlemek mi gerekiyor?

Tüm kanun maddelerini ezberlemek mi gerekiyor?
Kesinlikle hayır! Bir hukuk öğrencisi olarak öncelikle şunu söylemem gerekiyor. Yeni tanıştığım kişilere hukuk fakültesinde okuduğumu söylediğimde aldığım cevap her zaman şöyle oluyor; ‘’Aa, hukuk mu okuyorsun? Sizin de işiniz çok zor ya, tüm maddeleri ezberlemek zorunda kalıyorsunuz.’’

Böyle bir şey yok. Ben şu ana kadar hiçbir maddeyi ezberlemedim. Medeni Kanunun ilk maddesini sorsanız bile söyleyemem açıkçası. Genelde derslerde pratikler yapılır. Pratik dediğimiz olay, bir hukuki olay hakkında sorulan soruları cevaplamaktır. Örneğin, hoca boşanma davası hakkında bir olay verir ve bu olay üzerinden sorular bulunur. Hoca zaten öncesinde boşanmayı derste anlatmıştır. Siz olayın nasıl gerçekleştiğini öğrenirsiniz. Bu soruları cevaplarken sizin sadece ilgili maddenin konusunu bilmeniz yeterli olacaktır. ‘’İlgili maddeye göre medeni kanunda …. bundan bahsetmektedir.’’ tarzında bir şey yazmanız durumunda o sorudan tam puan alabilirsiniz.

4. Eski hukuk sistemindeki gibi Osmanlıca hukuk terimi mi kullanılıyor?

Eski hukuk sistemindeki gibi Osmanlıca hukuk terimi mi kullanılıyor?
Genelde bana şöyle sorular geliyor; ‘’Ya tıpçılar Latince öğreniyor, siz de Osmanlıca mı öğreniyorsunuz, sürekli yabancı hukuk terimleri çok zor olmuyor mu sizin için?’’

Arkadaşlar, bu tarz şeyleri aklınızdan çıkartın. Hukuk sistemimiz, kanunlar, yasalar hepsi değişiklik gösteriyor. 1920 Anayasasının aynı metnini kullansaydık eğer emin olun tüm hukukçular ölürdü.

Hocalar da derslerde, dersi anlatırken o kelimenin Türkçe karşılığını kullanıyorlar. Sadece dedikleri şey, ‘’Eski avukatlarımız bu kelimenin yerine şu kelimeyi kullanırlar, bilmeniz sizin için iyi olur.’’ Tabi ki sınavda Osmanlıca hukuk teriminden sorumlu olmuyoruz.

5. Hukuk bölümünde nasıl dersler var?

Hukuk bölümünde nasıl dersler var?
Bu bölüm hukuk fakülteleri bünyesinde olup yasa metinlerini öğrenme ve yorumlama, temel yasaları kavrama konularında donanım kazandırmayı hedefler. Hukuk bölümünde Hukuk Başlangıcı, Hukuk Sosyolojisi, Roma Hukuku, Medeni Hukuk, Ceza Hukuku, Hukuk Mahkemeleri gibi dersler okutulmaktadır. Ayrıca öğrenciler ilgi alanlarına göre çeşitli seçmeli dersler de almaktadır.

6. ukuk okumak için gerekli özellikler nelerdir?

ukuk okumak için gerekli özellikler nelerdir?
Öncelikle hukuk bölümünde okuyacak öğrencilerin metinleri yorumlayabilme kabiliyeti, okuma, okuduğunu anlama ve analiz etme becerilerinin çok kuvvetli olması gereklidir. Herkesin yanlış olarak bildiği özellik ise ezberleme yeteneği. Hukukta önemli olan şey ezberlemek değil anlamak ve yorum yapabilme becerinizdir. Bu bölümde okuyacak öğrenciler çok okuyarak kendilerini geliştirmelidir.

7. BONUS

Son olarak Roma Hukuk'unu veren fakülteyi bitirmiş sayılır efsanesiyle ilgili okulu bitirdikten sonra konuşabilirim.

Kaynaklar:

mayk mayk @mayk

Yorumlar

sakurashisi
sakurashisi @sakurashisi
yanlış bilinen bir gerçek var ki ezberlemek ciddi anlamda hayat kurtarıyor:d kimisi vardır 3 ay çalışır anlayarak öğrenme kafasındadır(ki tastiklediğim öğrenme şekli bu sonra unutulmuyor) kimisi vardır da 1 haftada tüm notları ezberler ve sınavdan aynı notları alırlar :d o yüzden ezberlemek anlık olarak hayat kurtarıyor ve birçok öğrenci de bu yola başvuruyor ama iyi ama kötü :/
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.