Hukuk Öğrencilerinin Okuması Gereken 10 Kitap Saturday, October 7, 2017

İyi bir hukukçu olmak için heycanlanıyo musun ? Bir sürü bilgi edinmek,hiç bie şeyden eksik kalmak istemiyorsan aşağıdaki 10 hukuk kitabını oku derim.

1. Cesare Beccaria-Suçlar ve Cezalar Hakkında

Cesare Beccaria-Suçlar ve Cezalar Hakkında
Beccaria Suçlar ve Cezalar Hakkında kitabıyla ceza hukuku alanında bir çığır açmıştır. Sende hukukçu adayı olarak , Beccaria'nın Suçlar ve Cezalar Hakkında adlı anıt yapıtını her zaman kolayca ulaşabileceğin bir yerde, hatta elinin altında bulundurmalısın. Tıpkı bir sözlük gibi, bir ceza yasası gibi... Çünkü bu yapıt, ceza yasalarının bir ilkeler sözlüğüdür. Hem de vazgeçilmez bir sözlüğü...Bu yüzden bu kitabı güzelce okuyup üzerinde uzun uzun düşünmelisin.

2. Dostoyevski-Suç ve Ceza

Dostoyevski-Suç ve Ceza
Hukuk öğrencisiysen bu kitabı mutlaka okumalısın çünkü Dostoyevski bu romanında yalnızca ezilmişliğin ve toplumsal kötülükleri sürükleyici bir dille ele almaz. Bu aynı zamanda en yüce yargı yeri olarak insan vicdanına ve insan aklına bir başvurudur. Büyük yazar, adaletsizliğe ,eşitsizliğe olan başkaldırısını tutku ve coşkulayla savunmuştur.

3. Kafka-Dava

Kafka-Dava
Kendi halinde bir banka memuruna, durup dururken, manasız bir dava açılır. Genç adam, nasıl işlediği anlaşılmadığı gibi erişilmez de görünen mahkemenin sırrına ermeye çabalarken, tuhaf ilişkilere girecek, gitgide şüphe ve evhamların girdabına batacaktır. Bir hukukçu adayı olarak, bu kitabı güzelce okuyup incelemelisin.

4. Elif şafak-Baba ve Piç

Elif şafak-Baba ve Piç
Bu kitabı alıp okumadıysan hemen al ve oku . Farklı tatların zevkine varmak, dilin size sunduğu o oyunun bir parçası olmak,Türkçenin sonsuz zenginliğinin tadını çıkarmak için oku.Elif Şafak ,bu romanında cinsiyetçiliğe oldukça meydan okumuş ve bunu dilin başka kıvrımlarını kullanarak zekice yapmış.

5. Jean Jacques Rousseau-Toplum Sözleşmesi

Jean Jacques Rousseau-Toplum Sözleşmesi
Bu kitabı okursan Rousseau’nun özgürlük, eşitlik, mülkiyet, adalet ve kanun, egemenlik ve genel irade, doğal yaşam hakkındaki düşüncelerine yakından tanıklık edersin. Rousseau bu düşünceleriyle çağdaş demokrasilerin bir bakıma öncüsü olmuştur. Eğer bu kitabı okumadıysan al ve oku.Kendini yenilemen ve fikir sahibi olman için sana yardım eder.

6. Platon-Devlet

Platon-Devlet
Diyaloglar şeklinde devam eden bu kitabı okuduğunda hayran kalıcaksın. Devlet Platon’un en önemli eserlerinden biridir. İnsani Düzeyde iyi bir yönetim ilkelerinin ve temellerinin nasıl olması gerektiğini konu alır. Siyasi ve hukuk felsefelerini ortaya koyar. Devlet adamının işini tanımlamayı, onun gerçekte kim olduğunu ve nasıl misyon yüklendiğini ortaya koyar.

7. Niccolo Machiavelli-Prens

Niccolo Machiavelli-Prens
Her zaman cumhuriyet yönetiminden yana olan Machialvelli, İtalya’daki devletçiklerin,15. Yüzyılın sonu ile 16. Yüzyılın başında içinde bulundukları siyasal kaosu, ekonomik, askeri ve ahlaksal çöküşü durduracak bir prens(hükümdar) arayışına girer. Prens her zaman için geçerli olması gereken bir güç ve kudret politikasının el kitabı olarak da yorumlanır. Böylece “devlet aklı” modeli çıkmıştır. Prens : Devlet aklının öznel iradeye teslimi. Ne duruyorsun, al ve oku!

8. Tolstoy-Diriliş

Tolstoy-Diriliş
Ezici bir değişimin ,bir vicdan dirilişinin yakından takipçisi olmak istiyorsan bu kitabı mutlaka okumalısın .Bu kitap zengin bir prensin hizmetkarıyla olan birlikteliğini zevkleri uğruna bitirmesi ve bir mahkeme salonunda onunla karşılaşması sonucunda dirilen vicdanını ve bunlarla birlikte gelen adalet duygusunu anlatır.

9. Mustafa Kemal Atatürk-Nutuk

Mustafa Kemal Atatürk-Nutuk
Türklerin kurtuluş mücadelesinin karar aşamasını, mücadeleye başlangıcını, sonucunu mücadelenin kahramanı ağzından dilemek istiyorsan adres belli. Nutuk bir milletin vatan sevgisiyle her şeyi başarma öyküsüdür, topraklarında hiçbir yabancıyı barındırmamaya yemin etmiş bir milletin bir kahraman tarafından yüreklendirilme hikayesidir.

10. Hegel- Hukuk Felsefesinin Prensipleri.

Hegel- Hukuk Felsefesinin Prensipleri.
Hukuk felsefesi, şu temel prensipten hareket eder: "ahlaki düzenin pozitif yanı, mutlak ahlaki totalitenin bir halktan başka bir şey olmamasıdır". Demek ki, mutlak esprinin biricik somut tecellisi,organize olmuş şekliyle bir devlet olan halktır. Hegel, sevginin beklendik sonunun kaybolmak olduğunu, gençliğinde yaptığı çalışmalarından beri biliyordu. insanlık tarihi, her biri bir somut Evrensel olan halkların veya devletlerin tarihidir. Öyleyse, tabii, yani rasyonel hukuk felsefesi, devletin düşüncesi.

Kaynaklar:

mayk mayk @mayk

Yorumlar

Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.