bridion
...önemlİ...
arkadaşlar konu biraz uzun fakat gerçekten ciddi bir konu ve sabırla okumanızı öneririm. omü öğrencisiyim, sağlıkçıyım ve amacım sadece daha geniş kitlelere ulaşıp farkındalık yaratmak. zira gerek sosyal medyada gerekse haber bültenlerinde yer alması nedeniyle belki aranızdan konuyla ilgili kulak aşinalığı olan olabilir. konu kan ve İlİk bağişi... aslında anlatmak isteyeceklerimi çoğunuz anladınız zaten. konunun önemini biliyoruz fakat yeteri duyarlılığı göstermiyoruz malesef. bencil davranıp görmezden geliyoruz. şu an sağlıklı bireyler olabiliriz fakat hiçbirimizin garantisi yok. her an bir torba kana muhtaç kalabiliriz ve daha kötüsü hayatımız boyunca buna sürekli ihtiyaç duyabiliriz. ferah bebek... ferah, 18 aylık bir bebek arkadaşlar ve lösemi hastası. hastalığından dolayı kemoterapi tedavisi uygulanmış fakat fiziksel güçsüzlüğü nedeniyle devam edilemediği için ilik nakline muhtaç küçücük bir bebek ferah. ve umutla uygun bir bağışçı bekleyen ailesi. şahsen bu noktada empati kurmakta bile oldukça zorlanıyorum. ferah sadece bir örnek arkadaşlar. birbirinden farklı hikayeleri olan yüzlerce kişiden sadece biri ve hepsinin ortak noktası bizlere ihtiyaç duymaları. yapmamız gereken çok basit aslında. kendimizi ve çevremizi bilgi ve destek olma konusunda teşvik etmek. herhangi bir kızılay ekibiyle irtibata geçip 'bağışta bulunmak istiyorum' demek. bu noktada birbirinden bağımsız iki olay var arkadaşlar; kan bağışı, ilik bağışı(adaylığı) ve ikisinde de karar size ait. kan bağışı zaten bildiğimiz birşey fakat ilik bağışı da gözünü asla korkutmasın. 'İlik bağışı yapmak istiyorum' dediğinizde sizden sadece ve sadece 3 tüp kan alınıyor hepsi bu. sonra laboratuarlarda türlü testlerle uygunluklara bakılıyor vs. sizinle uyumlu olan bir kök hücre ihtiyacı olan olursa da sizinle iletişime geçiliyor ve bağış aşaması başlıyor. kimbilir belki de birileri bir yerde bizim vereceğimiz bir miktar kandan ümit bekliyor. çok fazla uzatmamak için detaya girmedim. merak ettiğiniz konular olabilir. yardımcı olmaya çalışırım.

Yorumlar

Gerekovic
kulak deldirdiğim için kan bağışında bulunamıyorum ben. sanırım ilik bağışında da bulunamam, dimi? yoksa bulunabilir miyim? bunu direkt bir kızılay ekibine sorsam mı? bir de haklısın, biliyoruz ama görmezden geliyoruz biz böyle durumları. umarım daha duyarlı olabiliriz.
bridion
@onumarkamsobee eğer başka bir durum söz konusu değilse ve kulağını deldirdikten sonra 12 ay geçmişse herhangi bir problem olmaz bağış yapabilirsin. önce kendimiz duyarlı hale gelirsek çevremizi de teşvik edebiliriz diye düşünüyorum. zira ne kadar çok kişiye ulaşırsak o kadar iyi. çünkü ferah bebek ön planda tutularak yapılan bu çalışmalar sonucu bağışta bulunanlardan 13 kişiye uygun kök hücre bulunmuş durumda.
Gerekovic
12 ay geçmedi. daha 1.5 ay anca oldu. yarın bir fırsat bulduğumda bir kızılay ekibi bulup soracağım.
bridion
o zaman bağışı kabul etmezler.
Gerekovic
iligi de kabul etmezler mi?
bridion
malesef etmiyorlar. kan bağışında aranan şartlar ilik donörlüğünde de aranıyor.
Gerekovic
:( ben benim şansıma...
bridion
olsun düşünmek bile önemli :)
Gerekovic
orası öyle de herseyeyokdiyenadam iste ne bileyim.. umarim bulunur hemen