neutron
idolüm elon musk. hayalimdeki şirket spacex. zaten en sevdiğin süper kahraman da ironman. siz bu ara haberlerde duymuş olabilirsiniz ama ben uzun bir süredir takip ediyorum. 20 yaşını geçmiş ve türkiye şartlarında sözde mühendis adayı olarak ileride çalışmak istediğim alanlar hakkında skalayı iyice daraltmak istedim. bi sanayi kuruluşunda 3-5 bine (iş bulursan dua et 3-5 bin ne!) hayatımı idame ettirme fikri beni hayattan soğutuyor. hayallerimin peşinden gidersem olacaklar için uzun süredir araştırma yapıyorum. türkiye şartları diye bir gerçeği hepiniz bilirsiniz. doğru. kültürümüz yok. yeniliğe açık bir toplum değiliz. abd'de 1967-70 yılları arasında aya gitmek için çalışan insan sayısı 400 bin. evet doğru 400.000. türkiyede şu an aktif uzay çalışanı sayısı 500. yo yo doğru beşşüz. zaten uzay dediğim gibi hayal. türkiye bizim gibi gençler için adeta bir mezarlık. 28 yaşında abd'de prof olmuş yale'de ve harvard'da olması lazım iki kürsüye sahip oktay sinanoğlu'nu araştırın derim. kendisi moleküler biyolojinin dünyadaki 5 kurucusundan biri. neyse. buraya kadar okuduysanız dedikodunun sevdiğim özelliğini kullanacağım. şu an en azında bir mühendise ve bir öğretmene hitap ediyorumdur. sen mühendis arkadaşım. lütfen kafanı kaldır ve yukarı bak. yaşadığın dünya aslında bulunduğun şehirden ibaret değil. veya yaşadığın evren bulunduğun dünyadan... evet sen öğretmen arkadaşım :) bölümünün önemi olmaksızın gelecek nesle büyük düşünmeyi aşılayın. kültür aşılayın. kültürden kastım bilinç aşılayın. yapabileceklerinin farkına varmalarını sağlayın. şu an bulunan durumu değiştirecek olan bizim neslimiz. ve bence en büyük rol ise öğretmenlere düşüyor. gece gece bu ümitsizliği ancak bu şekidel atabilirim. ilerde bir gün iç anadolunun bağrından beta adlı bir uzay roketi havalanırsa bilinki neutron bir yerlerde hayalini gerçekleştirmekte :d

Yorumlar

turevinial
hacı harika şeyler yazmışsın. 😄 seni tanımak isterim yiğidim sgsjsd şaka bir yana birgün oturup bir şeyler içip konuşalım bu konular hakkında. (elektrik elektronik müh. okuyorum)
warrior
ögretmen ya da mühendis değilim ama hayallerinin peşinde koşma çabanı takdir ettim umarım gelcekte çok güzel şeyler başarırsın 🙏😊
alonecowboy
gel beraber uzaya çıkalım, mühendis arkadaşım 😂😂😂👊🏻
alpheratz ✨
@liseli de ilgilidir astronomiye. sitede astronomi bilim seven bir kaç kişi kestirdim gözüme zaten çok iyi beyler.
neutron
@turevinial bende elektrik istiyodum lisede ama şu an iyi ki makine diyorum :d
@alpheratz önümüzdeki zamanlarda bu konuyla ilgili adımlarım olacak inşallah ulaşırım size ^^
anonim
aşkimmmmm harikasin💕😍
silindi
etiket için teşekkürler @alpheratz .

güzel bir yazı, bir çok konuda aynı fikirdeyiz. :) dediğin gibi ülkede bu tür farklı alanlara destek/yatırım yok. İlgilenen veya umursayan da yok. bu yüzden kendi göbek bağımızı kendimiz kesmeliyiz. bu da bir hayli zorlu bir süreç. bir çok zorlukla tek başımıza mücadele etmemiz gerekiyor. hele benim gibi maddi sorunların varsa, iş daha da zorlaşıyor.

ben de astrobiyolog olmak istiyorum. astronomi+biyolojiyi aynı anda okuyup yurt dışında da yüksek lisansı ve doktorayı yapmayı istiyorum. keşke imkanım olsa da üniversiteyi de yurt dışında okusam ama, elden bu kadarı geliyor.

benim de örnek aldığım kişi astrobiyolog carl sagan. tıpkı onun gibi bilimin popülerleşmesi için çalışmayı hedefliyorum. onun dışında mesleki olarak ilk hedefim esa'nın astrobiyoloji enstitüsü'nde çalışmak. en büyük hedef nasa tabii ki. :)

bakalım zaman neyi gösterecek...

neutron
@liseli hepimizin yaşam standartları düşük ne yazık ki. hangi bölümü okuyosun merak ettim. hedefi olan insanlarla konuşmak bi ayrı güzel ya :)
silindi
@neutron ben daha lise sondayım. dolayısıyla bir bölümüm yok. :)

hedefim İstanbul üniversitesi, ilk sene hazırlık varmış, hazırlık okurken ingilizceyi bir güzel yalayıp yutmam gerekiyor, ana dilim gibi konuşabilmeli kendimi ifade edebilmeliyim.

İngilizce en büyük engel gibi görünüyor. daha doğrusu şöyle, ingilizce hallolunca bir çok şeyin önü açılıyor. İngilizceyi de halledebilirim sorun yok, pre-indeterminate seviyesindeymişim, bir sene boyunca üzerine koyarak kendimi geliştirebilirim.

dil sorunu hallolunca, üniversitede okurken nasa veya esa'da staj yapma şansım varmış, onun sınavlarına gireceğim. başarabilirsem staj görüp geri gelirim. sonrasında da erasmus konusunda da şansımı denemeyi planlıyorum.

bakalım, zorlu bir süreç beni bekliyor. umarım sen de hayallerini gerçekleştirebilirsin. :)
neutron
@liseli aslında ingilizce sorun değil. istekliysen gayet rahat hallolacak bir şey. zorlama ile değil ama orası önemli. yerli kaynak yok bilirsin. ingilizce öğrenince otomatik olarak global bilgilere tek tıkla ulaşabiliyoruz. neyse sende dersleri ihmal etme az kaldı lys ye sonuna kadar asıl💪🏻