thyke
bilim insanları, insanların da rejenerasyon yapabileceğini söylüyor.ve bunlar üzerinde çalışmalar yapıyorlar.çünkü acorn solucanında olan çoğu gen bizde de var.acorn solucanı rejenerasyon yapabilen bir canlı.eğer o genleri bizde nasıl harekete geçirebilineceği bulunursa, biz de rejenerasyon yapabileceğiz.bunun düşüncesi bile müthiş bir şey.hem olmaz diye düşünülebilir ama şuan kullandığımız bir çok şey, bulunmadan önce yaşayanlara aynı geliyordu.bu yüzden inanıyorum olabileceğine.

Yorumlar

alpheratz ✨
bilimde fizik kurallarına uyan her şey ihtimal dahilindedir. İnsanı çeken yanı da budur ya zaten.
alonecowboy
bence biz bu rejenerasyon hücrelerini kullanıyoruz ki en basiti duygularımızı harcıyoruz yani kullanıyoruz buna ek duygularımızı kodlayan genler var ve bu genler yeni duygularla değişebiliyor.
anonim
merhaba, rejenerasyondan kastin tam olarak nedir bilmiyorum ama eger bi organin kendini yenilemesi, kesildigi zaman yerine yenisinin olusmasi ise, bu insan ic organlarinda zaten mevcut olan bisey:)
fore
bilimsel makale okuyor musun? bölümün nedir? @thyke
Ejderya Terbiyecisi
dünya bir gezegen ve kendi ömrü var 8 milyara yaklaşan insan nüfusu buna yardımcı olmuyor maalesef. rejenerasyon işe kimin adına yarar sen düşün sur insanlar tarafından üflenecek bu gidişle.
and he lived happily ever after
@anonim_bayan rejenerasyondan kasıt kopan kolun bacağın da yeniden oluşmasıdır ve hali hazırda varolan iç organların rejenerasyonunun geliştirilmesidir, yaraların çok daha çabuk iyileşmesidir vs. kertenkeleler zora düştüklerinde kuyrukları kopabiliyor ve yerine yenisi çıkıyor, deniz yıldızları kopan uzuvlarının yerine yenisini çıkarabiliyor, hatta daha da ötesi bazı solucan türlerini ikiye bölsen iki parça da hayatına devam edebiliyor. rejenerasyonun çeşitleri var bunun gibi.

@thyke bunlar sevindirici şeyler, fareler üzerinde de yaşlanma etkisinin tersine çevrildiğine dair haberler okudum. ama bir yandan da üzücü, zira insanlık gün geçtikçe bu araştırmalar sayesinde ölümsüzlüğe bir adım yaklaşıyor ve biz belki 100 yıl erken doğduğumuz için daha uzun bir yaşam fırsatını kıl payı kaçırıyoruz :/
and he lived happily ever after
@alonecowboy hocam ne anlatmaya çalıştığını anlamadım. rejenerasyonla duyguları nasıl birbirine bağladın çözemedim. tamam duyguların genlerle alakası var tabiki, ama mesela bu bizim genomumuzda korkuyu kodlayan bir gen var demek ki anlamına gelmiyor. bununla alakalı çalışan çeşitli gen kombinasyonları vardır, korktuğumuzda kanda hangi değerler artıyor, sinir sinapslarına hangi uyarıcılar salınıyor, beynin hangi bölgesi aktif oluyor vs. vücudumuzda olan çoğu olay, tek bir gen değil ama birçok genin birlikte çalışmasıyla oluyor. lakin gen ekspresyonu diye bir şey söz konusu, yani bir genin kendini ifade etmesi ve bir özelliği ortaya çıkarması. ama genler her zaman kendini ifade etmiyor, yani sende bir genin olması onun sağladığı özelliğe sahip olacağın anlamına gelmiyor zira sende inaktif durumda olabilir o gen. genin inaktif duruma geçmesi için ise çeşitli yollar var, sende daha baskın bir versiyonu olduğu için diğer resesif geni baskılayabilir, ama çevresel faktörlere bağlı yollar da var. dna'daki o gen bölümündeki bir adenin nükleotidine metil grubu bağlanması vs. lakin bu durumu neler tetikliyor pek bilinmiyor. gen ifadesine belki etkisi olabilir lakin duyguların genleri değiştirebildiği iddiası yanlıştır.
hipokratinyegeni
İnsanlar zaten rejenerasyon yapıyor karaciğer vb organlarda. ama kas ve sinir benzeri dokular bölünemiyor maalesef. ama kök hücreleri kullanarak yapay organ yapılması falan zaten üzerinde çalışılan bir şey. ama insanların genlerini değiştirip onlara rejenerasyon yeteneği katmanın mümkün olmadığını düşünüyorum çünkü insan genomu üzerinde çalışmak yasak mutantlığa girer bu bir nevi. yoksa insan genom haritası yıllar önce çıkarıldı yani kromozom un hangi noktası hangi özelliği kodluyor biliniyor. mesela saç renginin kodlandığı bölge biliniyor sarışın birinden o bölgeyi alıp embiyodakiyle değiştirirsen sarışın bir çocuk elde edersin :d ama işte insan üzerinde çalışmak yasaklı demişti bir hocamız yoksa ben size asker yapmak için kasları 2 kat daha güçlü insanlar yapabilirim çok kolay demişti :d
camfincan
isterse rejenerasyon genimiz hiç olmasın, crispr cas9 teknolojisi ile yakında hiç sahip olmadığımız özellikleri genomumuza ekleyebileceğiz.
thyke
@alpheratz evet ihtimalleri düşünmek bile heyecan veriyor.
@alonecowboy demek istediğinizi anlamadım.kusura bakmayın.
anonim bayan dediğiniz doğru.bazı iç organlarımızda mevcut fakat ben kol,bacak vs. rejenerasyonu yapabileceğini bi kastetmiştim.
@fore daha çok bu tür ve bilgi içerikli şeyler araştırıp, öğrenmeyi seviyorum.bilmediğim bir kelimeyi hemen araştırırım.öğrenmenin en güzel yolu bildiğini anlatmak.ve ben bu yüzden bildiklerimi anlatırım veya yazarım ki bende kalıcı olsun.öğrendiğim kelimeleri de hayatımda kullanmaya çalışırım.bölümüm ise resim öğretmenliği.
@degisikbiradam daha dur ölümsüzlüğü buldular demedim.sadece kopan kol, bacak vs. yenilenebileceği söz konusu.
@felagund haklısınız ama zaten çok yaşamak değilde dolu yaşamak önemli olduğunu düşünüyorum.sonra senden geriye güzel şeyler, seni hatırlatan şeyler bırakabiliyor musun?bunlar önemli bence.rejenerasyon da bu yaşanılan zamanda hayatı kaliteleştirir diye düşünüyorum.
@hipokratinyegeni hocam haklısınız.dedikleriniz doğru ama bu konuyu ortaya atanlar da cahil insanlar değiller ki.elbet bir bildikleri vardır.
@camfincan crispr cas9 u biraz araştırdım.bilmiyordum sizden öğrenmiş oldum.eğer bunu da gerçekleştirebilirlerse rejenerasyonu gerçekleştirme ihtimali artıyor.bu ise daha güzel bir haber.
Ejderya Terbiyecisi
@thyke rejenerasyon yaşlanarak ölme kavramını sıkılarak ölmeye cevirecektir
thyke
sıkılarak ölme değil.eksik olan uzvun ile yaşamayı, uzvun ile yaşamaya çevirir @degisikbiradam
Ejderya Terbiyecisi
@thyke eksik uzuvlar ile başlayacak bu projenin insan ömrünü 300 yıla kadar çıkartacağını belirtiyorum sadece
thyke
minnacık, hayata yeni başlamış bir çok yavrucak hayatlarını eksik yaşıyorlar.sırf onların bir umut ışığı olarak bile görebilirim.yani senin gibi düşünemiyorum. @degisikbiradam
Ejderya Terbiyecisi
duygularla değilde gerçeklerle düşünmeye çalışıyorum kusura bakma. böyle bir teknoloji sadece aylık geliri 6 basamaklı insanlara umut ışığı olabilir.
thyke
bu konuda çok haklısın ne deyim.şuan uç boyutlu yazıcılarla geliri düşüklere kampanya yapılıyor.onun dışında şuan ki teknolojiyi bile kullanamayan bir çok yardıma ihtiyacı olanlar var.bu dediğinden sonra da galiba daha bir şey savunamam. @degisikbiradam
Ejderya Terbiyecisi
teknolojiden ziyade insanlık lazım bize.