Animasyon Bölümü İçin Bilmeniz Gerekenler Thursday, October 26, 2017

Animasyon bölümü, görsel ve işitsel sanatlar gibi birçok farklı teknik ve disiplini buluşturabilen ve sanat dallarının her birinden izler taşıyan bölümdür. Günümüzde bilgisayarlarla daha kolay hale gelen animasyon bölümü eskiye göre daha kaliteli ve gerçeğe yakın animasyonlar, çizgi filmler yapabilme olanağı sağlar.

1. Animasyon bölümünde verilen eğitimin içeriği nedir?

Animasyon bölümünde verilen eğitimin içeriği nedir?
Ders programı geleneksel çizgi film, 3 boyutlu bilgisayar animasyon ve sinema dersleri üzerine yapılandırılmıştır. Uzun filmlerden kısa filmlere, reklam filmlerinden etkileşimli cd tasarımlarında kullanılan filmlere kadar birçok medya, çizgi filmin uygulama alanı içine girmiştir. Dört yıllık eğitim sonunda, sinema dili, film, video, animasyon teknikleri öğretilerek, reklam, sinema, televizyon, multimedya ve eğitim sektörlerinin çeşitli dallarında görev yapacak ve bir tek konuda uzmanlaşmış sanatçı tipinden çok, hem kavramsal hem de teknik becerileri üstün, donanımlı sanatçılar yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

2. Öğrencilerden beklenen özellikler nelerdir?

Öğrencilerden beklenen özellikler nelerdir?
Öğrenciler bu bölümü seçmeden önce gerçekten bu bölüme ilgisi olup olmadığını araştırmalı ve doğru kararı vermelidir. Animasyon zor bir bölüm, animasyon bölümü sevmek dışında aynı zamanda da sabırlı olmalıdır. Öğrencilik hayatı bittikten yani mezun olduktan sonra da çalışmalarına ve araştırmalarına devam etmeli kendini sürekli geliştirmelidir.

3. Mezunlar için çalışma alanları nelerdir?

Mezunlar için çalışma alanları nelerdir?
Animasyon bölümünden mezun olan öğrenciler Türkiye’de reklam ajanslarında ve animasyon stüdyolarında çalışabilirler. Ancak yeterli olduğunu söylemek zor bu yüzden çoğu mezun öğrenci şansını yurt dışında deniyor. Animasyon bölümü içerisinde birçok sanat ve tasarım alanını bulundurduğu için öğrencileri bazı zamanlarda zorlayabilmektedir. Sinema sektörü animasyon bölümü için çok önemli bir yer tutarken sinema sektöründe kendini gösterebilen bir animasyoncu yeterli miktarda parayla geçimini sürdürebilir.

4. Bölüme girmek isteyenlerin yapmaları gerekenler nelerdir?

Bölüme girmek isteyenlerin yapmaları gerekenler nelerdir?
Lisans üstü bölümleri seçmek isteyen her öğrenci için zorunlu olan YGS/LYS’ye girmeli ve YGS’den geçerli bir not almalıdır. Bazı üniversiteler yetenek sınavlarıyla öğrenci kabul ederken bazı üniversiteler ise LYS puanına da önem veriyor. LYS’den aldığın puanla seçtiğin üniversiteye girmen garanti olmayabilir. Türkiye’de birçok üniversite özellikle sanat bölümü için öğrenci kabul edecek üniversiteler öğrencinin çizim yeteneğine ve yaratıcı düşünebilme yeteneğine bakıyor.

5. Yetenek sınavında dikkat edilmesi gereken noktalar nedir?

Yetenek sınavında dikkat edilmesi gereken noktalar nedir?
Yetenek sınavı, bazı üniversite bölümlerini kazanmanız için girdiğiniz yeteneğe bağlı bir sınav. Yetenek sınavına tıpkı YGS ve LYS’ye hazırlanıyormuş gibi hazırlanmanız lazım. Sınav genellikle iki aşamalı oluyor. İlk sınav baraj sınavı ve içerisinde görsel algı, genel kültür testi ve karakalem çizgi çalışması içeriyor. Bu barajı geçen adaylar tercih ettikleri üniversitenin en fazla üç bölümün sınavına girmeye hak kazanıyorlar. Üniversiteye girmeye aday olan öğrenci tercih ettiği her bölümün sınavını da kazanırsa kendi istediği bir bölüme kayıt yaptırıyor.

6. Animasyon bölümünde kimler başarılı olabilir?

Animasyon bölümünde kimler başarılı olabilir?
Animasyon bölümüne gönül veren herkes başarılı olabilir. Animasyon bölümüne girmeden önce doğru karar vermek gerekiyor. Sadece çizgi film, animasyon izlemeyi çok sevdiği için bu bölüme gelmeleri yanlış olacaktır. Animasyon bölümüne girmeden önce animasyon alanları ve bölüm derslerini incelemeli ve gerçekten bu bölümü isteyip istemediğine karar vermelisin. Sadece el ile yapılan çizimlere de değil aynı zamanda günümüz teknolojilerine de ayak uydurmalı ve bilgisayar teknolojilerini kullanmaya da istekli olmalısın. Her ne kadar el çizimi önemli olsa da bilgisayardaki çizimler ve animasyon için kullanılan programlara da aşina olmak bölüm için başlangıçta faydalı olacaktır.

Kaynaklar:

mayk mayk @mayk

Yorumlar

and he lived happily ever after
and he lived happily ever after @son
bir tık alma taktiği olarak kaynağı; içeriğin doğrudan alındığı ilk site değil de yine kendisinin admin olduğu diğer site olarak göstermek.
privity
privity @privity
+1 bu bölümün hızlıca sağlıklı gelişmesi dileğiyle
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.