zorakimuhendis

öncelikle evdeki eğitimin geleneksel olması gerektiğini düşünüyorum çünkü zaten çocuk dış dünyaya açılıp okula gitmeye başladığında aldığı kültür dünya kültürü oluyor bizim kültürümüz olmuyor.evde geleneksel kültürün öğretilmesi gerekiyor çünkü çocuğun dışarıda bunu alabileceği bir kaynak yok.kişinin nerede susup nerede konuşacağını bilmesi nerede ne söylenip ne söylenemeyeceğini bilmesi gerekiyor.mesela bizden sonra gelen nesildeki kimlik bunalımını fark edebilirsin 3-5 yaşındaki çocuk bayramda akraba ziyaretine gittiğinde sıkıldım ne zaman gideceğiz diye babasına bağırarak soru sorabilir bu normaldir.fakat 12-15 yaş bandındaki çocuğun bunu demesi şaşırtıcı bir o kadar da üzücü oluyor çünkü çocuk nerede ne söyleneceğini bilmiyor yaptığı şeyin doğru olduğuna inanmış.bir kaç gün önce 12 yaşında bir çocukla konuşurken çocuk instagramını açarak bana ne kadar popiyim abi bak dedi.550 takipçisi varmış ne kadar popiyim süperim vs. bunu gördüğüm zaman allah’a şükrettim anne ve babamın bana sınırlar koyarak çocukluğumu yaşamama izin verdikleri için ama dediğim gibi anne ve baba çocuğa sınırlar koyarak aşırıya kaçmalarını engellemeye çalışmalıdır çünkü çocuk nerede durması gerektiğini bilemez.ama yeni anne babalar nereden aldıysa süper fikri bırakıyorlar çocuk ne isterse yapsın ne isterse alınsın.en başta dediğimi biraz açmak istersek çocuk evdeki geleneksel eğitimi aldığında doğu kültüründeki tevazuyu alıyor hoşgörüyü alıyor.daha sonra popüler kültürlerle karşılaştığında o kültürden daha az etkileniyor kimlik bunalımı yaşamıyor fakat evde bir kültür temel verilmemişse popüler kültürle karşılaştığında zıvanadan çıkıyor tanınmaz hale geliyor.
anlatmak istediğimi daha iyi anlamak isterseniz müfİde ferİt in pervaneler isimli kitabını okuyun ne demek istediğimi o kitabı okuyunca daha iyi anlayacaksınız.1920’li yıllarda yazılmış bir kitap ancak bu kadar günümüze hitap edebilir sanırım.
@oas ne demek istediğini anlıyorum ebeveynler çocuklarına her zaman için müdahil olurlar 80 yaşındaki dedem hala çocuklarına müdahale edebiliyor:d .yani sen istediğin kadar büyü istersen prof. ol anneanne babaanne ol annen her zaman annendir ve aynı şekilde davranır .önemli olan senin onları kırmadan ikna ederek iyi geçinmendir.fikir ve görüşe sahip olma konusunda ise biraz abarttığını düşünüyorum .belki abartmıyorsundur bilemiyorum.ama zaten olaylara karışmanı istememeleri normal son dönemdeki olayları göz önüne aldığımızda.konuşma etme tutma derken maksatları muhtemelen karşındaki insanın senin kadar anlayışlı olamayacağından tartışırken alınıp aşırı tepki vermesinden korkuyorlar.baktığımızda üniversitelerde tartışmamızın bize zarar verebileceği görüşlerine körlemesine bağlı,görüşlerini eleştirilemez tartışılamaz gören insanlar var ve eleştirip tartıştığında fiziki mukavemet içerisine girebilecek potansiyele sahip bu insanlar. ebeveynlerin senin bunlarla karşılaşmandan korktuğundan bu gibi reaksiyonlar gösteriyorlar diye tahmin ediyorum.benim eyyorlamam bu kadar zaten fazlasıyla uzun oldu.
edisonun fabrikasına yazdırdığı sözü de tekrar yazayım:
''düşünmek denilen hakiki çalışmadan kaçmak için insanoğlunun bulamayacağı hiçbir bahane yoktur.'

Yorumlar

Gerekovic
muhendis 3 saatlik uykudan sonra ders dinleyip uyumaya gelmistim. gözümü yeni actim. ne kadar dogru ifade ederim kendimi bilmiyorum. bir de aldigim bir haber de canımı sıktı. tarafsiz olabilirim insallah. olurum ya :d ebeveynimin endisesini anliyorum. kizini zaten biliyor, bu zamana kadar hicbir siyasi etkinlige katilmamis, görüşünü konusmamis bir kizi var. çünkü insanlarin tek bir gorusu var su an resmen. yani cogunun. ne desen "calsin ama bakiyor" diyecekler. annemin endiseni hakli buluyorum. demek istedigim cocuklari bazi konularda evde bile susmaya ittikleri. evde konusturmadan, disarda konusturmadan onlarin disa dönük, düşüncelerini korkmadan ifade edebilen biri olmalarini bekledikleri. geleneksel kültürün ogrenilmesine karsi degilim. tabi ki ogretilecek. ama geleneksen kulturde bana ogretilen anne baba ya da buyuklerden biri ne derse kucuk kabul etmek zorundadir. küçük kendi dusuncesini soylemez. fikrini tutar. eger soylerse ona "sen kucuksun ne anlarsin?" derler. küçükten kastım ise bir anne babadan yas olarak kucuj olmalari. belli bir yas araligindaki cocuk degil. bir aile bence cocugunu düşünmeye sevk etmelim onun düşüncelerinin önünü kesmemeli. yanlis dusuncesi olsa bile cocugun dinleyip, ona dogru yolu gostermeli. tabi bu kendisinin dogru kabul ettigi ama aslen yanlis olan yol degil. biraz daha yasi ilerlediginde cocugun, örnegin lise son üniversite yillari gibi, kendi fikirlerini gelistirmek istemesine izin verebilmeli. endiselenecekler, anliyorum bunu. fakat kacinilmaz olana erteliyorlar sadece. ve cocuk onlarin dediklerine bakip susacaktir. ama yapacagindan da geri kalmayacaktir. ne kadar dogru ne kadar yanlis oldugu acik. düşünme eyleminin nasil olacagini, düşüncelerini nasil ifade edecegini, nelerin aslinda yanlis oldugunu pek bilmiyor bu cocuklar. aile birazcik düşünme ortami saglamali evde. bence beynin en iyi düşünecegi zaman da tartisma ortamidir. evde raghat bir tartisma ortami olmali. cocugun gorusunu onlardan farkli oldugunda gelip ailesiyle bu konuyu tartisip kendi gorusunun bosluklarini bilebilir. belki de ailesinin gorusunde bosluklar vardir. cocuk karsi tarafi yikmak icin arastirma yapacak, dusunecek. ama eger aile tek dogru budur. buna inan diye egitirse cocugu ne kadar disina cikabilir ki? senin dedigin kazik olusur iste cocukta.. uzun yazdik sanirim. umarim aciklayabilmisimdir kendimi.. gonderini okumadan altina aksam yazsam olur mu diyecektim ama duramadim. acilmis uykum hafiften.. neyse bu konu disi. yorumlarda bile saptiriyorum:d
zorakimuhendis
. @oas ailenin sana vermiş olduğu eğitim ne yazık ki kültürün yalnızca susma kısmı.bunu da yanlış öğretmişler.senin yüzünden bi sayfa daha karaladım bakarsın.
Gerekovic
@zoraki benim ailemin vermis oldugu egitim tam olarak susmak degil yanlis anlasilmasin. hakkini savunacaksin derler. sadece su siyasi olaylarda. ben de zaten girmem oyle islere. sadece boyle dememeleri gerektigini dusunuyorum. dikkatli ol desinler mesela. ama illa uzak dur diyecekler endiselenerek. okurum zoraki okurum..