and he lived happily ever after
evet gençler sizinle birkaç veri paylaşmak istiyorum ülkemiz hakkında, biraz uzun olacak ama pişman olacağınızı düşünmüyorum okuduğunuza. biliyorsunuz biz oecd ülkelerinden biriyiz ve geçenlerde pisa testi sonuçları çıkmıştı, çok gerideydik, çocuklarımız okuduğunu anlamıyor haberlerini gördük hep beraber, bunun üzerine milli eğitim bakanımız da bir gafa imza atıp sadece fen liseli öğrencilerimiz katılsa 3. olurduk demişti. bu konuda takdiri size bırakıyorum ben yorum yapmak istemiyorum. şimdi bu sınavı hatırlamış olduk, bir de bu sınavın yetişkinlere yapılan (16 yaş üstü) versiyonu var ben onunla alakalı birkaç veri paylaşacağım.

bu sınav 3 ana başlıkta yeterlilik ölçümü yapıyor: sözel (okuduğunu anlama), sayısal (matematik) ve problem çözme ( teknolojik ortamda, bilgisayar uygulamaları kullanılarak).

İlk 2 başlık için bilgi vereceğim zira 3. başlıkta çoğu vatandaşımızın önceden bilgisayar kullanım tecrübesi olmadığından biraz olanların da muhtemelen anca facebook'ta okey oynadıklarından ilk aşama testine girmemişler girenlerin çoğu da başarısız olmuşlar. İlk iki başlığa gelirsek ikisi için de basite indirgersek 1'den 4'e kadar aşamaları var bu testlerin, yani ilk testi yapıyorsunuz yeterli puan aldınız mı ikinci testi yapıyorsunuz. evet verileri veriyorum sözelde sadece ilk aşama testinde başarılı olan ikinci aşamada takılan vatandaşlarımızın oranı %45.7, bu vatandaşlarımız sadece bu aşamayı geçmiş daha iki, üç, dördüncü aşamalar var. dördüncü aşamaya gelip de başarılı olanların oranı kaç biliyor musunuz? sadece %0.5. peki okuduğunu anlama sınavını geçtik gelelim sayısal-matematik sınavına, bu sınavda da sadece birinci aşama sınavında başarılı olanların oranı %50.2 iken dördüncü aşamaya varıp da başarılı olanların oranı sadece %1.5. ki oecd ülkeleri ortalamasında okuduğunu anlamada ve sayısalda dördüncü aşamada başarılı olanların oranı bizde %0.5 ve %1.5 iken ortalama %10.6 ve %11.4, ortalamadan bile bu kadar gerideyiz, zirvedeki japonya finlandiya gibi ülkelerden ne kadar gerideyiz siz düşünün.

bu sınavda 500 puan üzerinden değerlendirme yapılıyor üniversite sınavındaki gibi ve bizim sözel ortalamamız 227 puan ve sayısal ortalamamız ise 219 puan, grafikte bulunan 35 oecd ülkesinden sondan 3.yüz bu iki türde de. peki bu sonuç bizi şaşırttı mı, şaşırtmadı; çünkü zaten ülkemizde yapılan üniversite sınavına giren 2 milyon öğrenciden 900 bini sınav barajını aşamıyorken ortalamamızın 350-400 çıkmasını beklemiyorduk. peki bu sınavda ortaya çıkan bir sonuç daha var, o da cinsiyet farkının alınan puana etkisi. sınav sonucu türk vatandaşlarında erkeklerin ortalama sınav başarısının kadınlarinkinden daha yüksek olduğu da ortaya çıkmış. peki bu cinsiyet farkında oecd ülkeleri içinde kaçıncı sıradayız dersiniz? bingo, evet 1. sıradayız. nitekim 2000li yıllarda bile biz televizyonlarda baba beni okula gönder, kardelen ayşe reklamlarını gördük. kadınların okutulmadığını zaten biliyoruz, bizi şaşırtmadı bu da. lakin bu bilgiler bizi şaşırtmıyor ama halimizden utanmalıyız artık, muassır medeniyetler seviyesine çıkma hayalimiz vardı ama bu gidişata göre bir yere çıktığımız yok. herkes kendine bir çeki düzen vermeli, çünkü bu veriler biziz, bizi anlatıyor, ibret almalıyız, harekete geçmeliyiz, haydi selametle.

Yorumlar

lebonheur
sınav sistemimiz yüzünden harcanan çocukları görünce içim yanıyor. kardeşim var 15 yaşında. ortalama bi lisede okuyor yani sınavda çok da başarılı sayılmaz. ona pisa sınavındaki sorulardan sordum çok güzel cevaplar verdi. (açıkçası teogda çok başarılı olmadığı için doğru cevaplar verebileceğini düşünmemiştim. ) şaşırdım desem yeridir çünkü iyi bi gelecek göremiyorum şuanki sistemimiz yüzünden. şimdi kardeşim gibi kaç çocuğun böyle ezildiğini düşünün. hani burda kardeşim diye savunduğum falan sanılmasın ama xd gerçekten üzüldüm. eğitimimiz nasıl düzelirki diye düşünürken durum o kadar vahimki çözüme nerden başlanır bilemiyorum😒
anonim
aşk itirafı olsa +20 beğeni bir sürü yorum gelirdi, bu kadarda duyarlı bi milletiz.