Samsun'da Gezebileceğiniz 11 Güzel Mekan Monday, August 28, 2017

1. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti
Kızılırmak nehrinin taşıdığı alüvyonlar ile oluşan, ülkemizdeki en büyük deltalardan biridir. Samsun ilinin Bafra, Engiz ve Alaçam ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır.

Jeolojik açıdan bin ila iki bin yıl gibi kısa bir sürede oluşan deltada, Liman Balık, Uzun, Cernek, Gıcı, Tatlı, Karaboğaz, Gölü ve Mülk Gölleri bulunuyor. Farklı ekolojik karakterlere sahip habitatların bir arada bulunması, besin maddelerinin zenginliği ve uygun iklim koşulları deltanın eşine az rastlanır ölçüde biyolojik çeşitliliğe sahip olmasını sağlamış.

2. Ladik Akdağ Kayak Merkezi

Ladik Akdağ Kayak Merkezi
Samsun'un en yüksek dağı olan Akdağ'da bulunan kayak merkezi, kış turizmi için gelen ziyaretçiler için mükemmel denilecek derecede bir piste sahiptir. 1800 metre rakımlı bu kayak merkezi Samsun'a 75 km mesafededir. Tesiste konaklama, yeme içme, kızak ve kar araçları kiralama gibi birçok hizmet bulunmaktadır.

3. Tekkeköy Mağaraları

Tekkeköy Mağaraları
Karadeniz Bölgesi'nin en eski yerleşim alanı olan Tekkeköy Mağaraları Samsun'a 14 km uzaklıktaki Tekkeköy ilçesinde bulunmaktadır.

Paleolitik Çağ'ın (Eski Taş Devri) henüz üretime geçmemiş ilk insanlarının yerleşim alanı olan mağaralar, 1941 yılındaki arkeolojik kazılar sayesinde keşfedilmiştir. Avcılık ve toplayıcılıkla geçinen bu topluma ait kalıntıları mağaraların yakınındaki arkeolojik müzede inceleyebilir, binlerce yıl önce yaşamış insanların yaşam biçimi ve zevkleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

4. Amazon Köyü

Amazon Köyü
Amazon köyü, şehrin antik geçmişini anlatan bir konumdadır. Yunan mitolojisine göre tamamı kadın savaşçılardan oluşan Amazonlar Samsun'un Terme bölgesinde yaşamışlardır. Tek memeli olduğu tahmin edilen Amazonlar ok ve yay gibi silahlar kullanan atlı birliklerdir. Amazon kadınlarının yaşamlarının konu alındığı bu köyde birçok Amazon kadını heykeli de bulunmaktadır.

5. Kabaceviz Şelaleleri

Kabaceviz Şelaleleri
Samsun’un tabiat harikalarından biri olan Kabaceviz Şelaleleri, il merkezine yaklaşık 32 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Tekkeköy ilçesine ise sadece 22 kilometre mesafede yer alır.

Kabaceviz Şelaleleri, üç aşamadan oluşuyor. Şelalelerin olduğu bölge turizm açısından önemli bir yere sahip. Çünkü burada dağcılık, trekking, foto safari yapılabiliyor. Bunların yanı sıra piknik yapma imkanı da bulunuyor.

6. Havza Kaplıcaları

Havza Kaplıcaları
Havza, doğal kaynaklar ve özellikle kaplıca yönünden zengin bir potansiyele sahiptir. İlçede 53° sıcaklıkta kaplıca su kaynağı mevcuttur.

Kaplıca suları mineraller bakımından oldukça zengindir. Hatta dünya üzerinde önemli kaplıcaların başında gelmektedir. Mineralli suların; romatizmaya, sinir hastalıklarına, nevrit ve nevraljiye şifa olmaktadır.

Merkezdeki kaplıcalar İmaret Mahallesinde olup, kaplıcalara gelen ziyaretçilerin konakladıkları ve içinde kaplıca suyu olan otel ve moteller mevcuttur.

7. İkiztepe Höyüğü

İkiztepe Höyüğü
Höyük, Bafra ilçesine sadece 7 kilometre uzaklıktadır. Yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında höyüğün Eski Tunç ve Erken Hitit çağında yerleşim alanı olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştır.

Höyük, esasında dört tepe olsa da, uzaktan iki tepe gibi göründüğü için İkiztepe adını almıştır. Çıkarılan buluntular arasında; nekropol, süs eşyaları, silahlar, toprak kaplar, kemik iğne, metal gereçler ve testiler mevcuttur.

8. Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Müzesi

Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Müzesi
Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi, yapımı 2003 yılında tamamlanan ve Atatürk'ün Samsun'a çıktığı Bandırma Vapuru'nun orijinal boyutlarında bir müze vapuru içinde barındırmaktadır.

Yerli ve yabancı turistlerin ilk gezi noktalarından olan bu müzede balmumu heykelleri, 1800'lü yıllara ait gemici saatleri ve telefonlar bulunmaktadır. Mustafa Kemal'e ait bir beylik silahın da bulunduğu müzede aynı zamanda Mustafa Kemal'in el yazması nüshaları da bulunmaktadır.

9. Mater Doloraso Katolik Kilisesi

Mater Doloraso Katolik Kilisesi
Yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Samsun'da birçok inanışa ait tapınaklar bulunmaktadır. Bunlardan biri de 1876 yılında V. Murat tarafından İtalyan asıllı 8 Katolik vatandaş için yaptırılan Mater Dolorosa Katolik Kilisesi'dir. Yıllardan beri, İtalyan Katolikler için ibadet merkezi olan kilise Latin mimarisiyle oluşturulmuştur. Samsun merkezinde yer alan kilise günümüzde de faal olarak kullanılmakta olup ziyaretçilere açık tarihi bir yapı değerini korumaktadır.

10. Samsun Büyük Camii

Samsun Büyük Camii
Büyük Camii, Samsun’un en büyük ibadet mekanıdır. İlk olarak 1300 yılında Hıdır Bey tarafından yaptırılmıştır.

İki minaresi vardır ve kubbe içindeki bitkisel motifler dikkat çekici detaylar arasındadır. Ahşap olarak yapıldığından dolayı 1869 yılında bir yangın sonucu tamamen yıkılmıştır. 1884 yılında ise Batumlu Hacı Ali Efendi tarafından ise tekrar inşa edilmiştir. Cami, şehir merkezinde bulunan Kale Mahallesi’nde yer almaktadır.

11. Onur Anıtı

Onur Anıtı
Samsun'un İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı'nda yer alan ve şehrin simgesi hâline gelen anıttır. 19 Mayıs 1919 yılında Atatürk’ün Bandırma Vapuru’ndan indiği iskelenin önünde bulunan İlk Adım Heykeli, Atatürk’ün doğumunun 100. yılında yapılmıştır.

Milli Mücadele’nin ilk yıllarında Samsun’a giden Atatürk’ün ilk adım attığı yer olan anıt, Mimar Seçkin Viter tarafından tasarlanıp yapılmıştır.

Kaynaklar:

doğa
kültür
seyahat
tarih
yer

Gamsız Baykuş Gamsız Baykuş @gamsizbaykus

Yorumlar

Vuralxo3
Vuralxo3 @vuralxo3
11 deki atatürk anıtı bildiğim kadarıyla kuyruğu yere degmeseydi ödül alabilcek kadar güzelmiş.. kulagıma gelmişti yanlışta olabilir
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.

Yazar

Gamsız Baykuş
Gamsız Baykuş
@gamsizbaykus
Hey there! I am using OmüDedikodu.
2017 Girişli