ondokuz mayıs üniversitesi'nin çarşamba ilçesindeki mustafa kemal güneşdoğdu kampüs'ünde yer alan güzide fakültelerinden biridir. nam-ı diğer "ali fuad başgil hukuk fakültesi". çarşambalı mustafa kemal güneşdoğdu ve belediyenin katkılarıyla 6 ay içinde fakültenin inşası tamamlanmıştır ve sessiz sedasız ana kampüste öğrenim gören öğrenciler yeni yapılan fakülteye taşınmıştır. ilk zamanlar gelenler samsun'da okuyacaklarını sanarken, çarşamba'yı görüp şoka girmişlerdir. kapısında "fuad" yazar fakat internet sitesi dahil birçok yerde "fuat" ve devam zorunluluğu yok olarak bilinir. fakülte 29.12.2008 tarih ve 2008/14492 sayılı bakanlar kurulu kararı ile 2809 sayılı kanun’un ek 30 uncu maddesine göre kurulmuştur. 9 temmuz 2009 tarihinde toplanan yök genel kurulu kararı ile fakültenin kurucu dekanlığına prof. dr. m. hakan hakerİ atanmıştır. gerek çarşamba belediye başkanının gerekse o zamanın rektörü ve fakülte dekanının katkılarıyla, siyasi emeller uğruna çarşamba ilçesine taşınmıştır. vali aksoy'un da dediği gibi çarşamba'ya hukuk fakültesi yakışıyormuş. tabi öğrencilerin gerekli imkanlardan nasıl yararlanacağına dair bir şey ortada yok. bunun yerine ilçemiz gelişsin mantığı var. bunun sonucunda da fakülte birçok akademik personelini kaybetmiştir. hala da akademik personel konusunda sıkıntı çekmektedir. seneye öğrenci alınmayacağına dair birçok söylenti dolaşmaktadır fakat fakülte diğer hukuk fakültelerinden öğretim görevlileri ve başka birçok hoca getirerek eğitim-öğretim çalışmalarına devam etmeye çalışıyor. ayrıca eksiklik yüzünden bir hocanın ismi birçok dersin altında gözükebilmekte. belediye fakültenin imkanlarını ise geliştirmeye çalışmakta olsa da öğrenciler yemeklerini ineklerle bakışarak yedikleri zamanları da daha dün gibi hatırlıyorlar. hakan hakeri'den sonra 2011 yılında fakülte dekanlığına atanan prof. dr. mustafa tiftik, fakültenin birçok hocası ve öğrencileri fakültenin ondokuz mayıs'ın ana kampüsüne taşınması için uğraşlar vermişler fakat bir sonuç elde edememişlerdir. önlerinde koskoca siyasi bir otorite mevcut. izin çıkmıyor. bu uğraşların sonucunda ise fakültede birçok değişiklik meydana gelmiştir. tabi bu değişiklikler üniversitenin rektör değişiminden sonra, kadroyu değiştirmek istemesine bağlanmış ve böylece uğraş veren dekan yerine prof. dr. hasan tahsin keçelİgİl atanmıştır.
son olarak; her yerde aynı konular anlatılıyor, iş öğrencide bitiyor olabilir fakat bu işin bir de pratik kısmı mevcuttur. bunun dışında ise öğrencinin okul dışında kafasını dağıtabileceği sosyal imkanlara da sahip olması gerekmektedir. bir ilçede ise kendini pratik olarak geliştirebilmesi ve sosyal imkanları olmayan bir yerde yaşayabilmesi zordur.
kapısında "fuad" yazar fakat internet sitesi dahil birçok yerde "fuat" ve devam zorunluluğu yok olarak bilinir.
fakülte 29.12.2008 tarih ve 2008/14492 sayılı bakanlar kurulu kararı ile 2809 sayılı kanun’un ek 30 uncu maddesine göre kurulmuştur.
9 temmuz 2009 tarihinde toplanan yök genel kurulu kararı ile fakültenin kurucu dekanlığına prof. dr. m. hakan hakerİ atanmıştır.
gerek çarşamba belediye başkanının gerekse o zamanın rektörü ve fakülte dekanının katkılarıyla, siyasi emeller uğruna çarşamba ilçesine taşınmıştır. vali aksoy'un da dediği gibi çarşamba'ya hukuk fakültesi yakışıyormuş. tabi öğrencilerin gerekli imkanlardan nasıl yararlanacağına dair bir şey ortada yok. bunun yerine ilçemiz gelişsin mantığı var. bunun sonucunda da fakülte birçok akademik personelini kaybetmiştir. hala da akademik personel konusunda sıkıntı çekmektedir. seneye öğrenci alınmayacağına dair birçok söylenti dolaşmaktadır fakat fakülte diğer hukuk fakültelerinden öğretim görevlileri ve başka birçok hoca getirerek eğitim-öğretim çalışmalarına devam etmeye çalışıyor. ayrıca eksiklik yüzünden bir hocanın ismi birçok dersin altında gözükebilmekte. belediye fakültenin imkanlarını ise geliştirmeye çalışmakta olsa da öğrenciler yemeklerini ineklerle bakışarak yedikleri zamanları da daha dün gibi hatırlıyorlar.
hakan hakeri'den sonra 2011 yılında fakülte dekanlığına atanan prof. dr. mustafa tiftik, fakültenin birçok hocası ve öğrencileri fakültenin ondokuz mayıs'ın ana kampüsüne taşınması için uğraşlar vermişler fakat bir sonuç elde edememişlerdir. önlerinde koskoca siyasi bir otorite mevcut. izin çıkmıyor. bu uğraşların sonucunda ise fakültede birçok değişiklik meydana gelmiştir. tabi bu değişiklikler üniversitenin rektör değişiminden sonra, kadroyu değiştirmek istemesine bağlanmış ve böylece uğraş veren dekan yerine prof. dr. hasan tahsin keçelİgİl atanmıştır.
son olarak; her yerde aynı konular anlatılıyor, iş öğrencide bitiyor olabilir fakat bu işin bir de pratik kısmı mevcuttur. bunun dışında ise öğrencinin okul dışında kafasını dağıtabileceği sosyal imkanlara da sahip olması gerekmektedir. bir ilçede ise kendini pratik olarak geliştirebilmesi ve sosyal imkanları olmayan bir yerde yaşayabilmesi zordur.