Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Arasındaki Farklar Friday, October 27, 2017

Bu iki mühendisliğin ortak alanları fazla olması, aynı bölümlermiş gibi bir yanılgı yaratıyor. Bu yazıda yazılım ve bilgisayar mühendisliğinin ortak yönlerine ve farklarına değindik.

1. Kod yazmıyoruz, sanat yapıyoruz sanat!

Kod yazmıyoruz, sanat yapıyoruz sanat!
Her iki mühendislikte bilgisayar odaklı olsa da farklı mühendislik dallarıdır. Nasıl Bilgisayar Mühendisliği Elektrik-Elektronik Mühendisliğinden türediyse Yazılım Mühendisliği de Bilgisayar Mühendisliğinden türemiştir. Fakat bu Bilgisayar Mühendisliğinin Yazılım Mühendisliğini kapsadığı anlamına gelmez. Farklı işler, farklı uzmanlıklardır.

Bilgisayar mühendisliğinde yazılım araç olarak kullanılır, yazılım mühendisliğinde yazılım amaç olarak kullanılır. Yazılım Mühendisliği kod yazar yanılgısı yanlıştır. Yazılım mühendisi kod yazım ve proje yönetim sürecine doğrudan müdahale edip, daha uygun bir yazılım döngüsünün çıkmasını sağlayabilir evet ama bu 7/24 kod yazdığı anlamına gelmez.

2. O mavi diş ordan oraya nası gidiyor biliyor musun?

O mavi diş ordan oraya nası gidiyor biliyor musun?
İki dalın yönelimlerine bakarsak, yazılım mühendisliği; yazılım tasarlama, uygulama, test ve bakımına odaklı iken, bilgisayar mühendisliğinde ağırlıklı olarak donanım ile uğraşırsın.

Yani lisede elektronik dersleriyle aran kötüyse, eğer inceleme imkanı yakaladıysan ve kablolarla oynadığında ter basıyorsa bilgisayar mühendisliğini biraz daha düşün deriz. Bluetoothla dosya nasıl gönderiliyor merak ediyorsan, bilgisayar kasasına baktığında parçalayıp içinde ne olduğunu görmek istiyorsan seni Bilgisayar Mühendisliğine alalım.

Projeler seni heyecanlandırıyorsa, bu yazılım süreci nası oluyor diyip imreniyorsan bir tık daha Yazılım Mühendisisin.

3. Dersler ortak ama değil gibi

Dersler ortak ama değil gibi
Yazılım mühendisliğinde; mühendislik, yazılım mimarlığı, yazılım testi, yazılım dağıtımı gibi konulara yer verilir.
Bilgisayar mühendisliğinde; mikroişlemci tasarımı, kapalı devre sistemler, bilgisayar ve donanımlardır.

Özel bir alana yoğunlaşmak istiyorsan, üniversiteni seçerken üniversitede o konu ile ilgilenen öğretim görevlisi var mı? Dersi açılıyor mu araştırma yapmanı öneririm.

4. Çalışma Alanları

Çalışma Alanları
Bilgisayar mühendisi olmaya karar verirsen; sistem çözümleyici, sistem programcısı, uygulama programcısı, veri tabanı yöneticisi, veri iletişim uzmanı, bilgi işlem birimi yöneticisi, mikroişlemci tasarımcısı, bilgisayar donanımı tasarımcısı gibi alanlarda görev alabilirsin.
Yazılım mühendisi olmaya karar verirsen; müşteri ilişkilerini kurma, analiz yapma, tasarım yapma, program yazma, programı test etme, kullanım yönergesi hazırlamak gibi alanlarda görev alabilirsin.
Ek olarak, yazılım mezunu olup bilgisayar mühendisleri odasına kayıt olabilir, bir şirkette bilgisayar mühendislerinin başvurduğu tüm pozisyonlara başvuru yapabilirsin. Geri dönülmez bir yol değil.

5. Ödevler ve Projeler

Ödevler ve Projeler
Bir matematik ya da fizik ödevinden çok farklı, saatlerce uğraşacaksın, takıldığın yerler olacak.
Yazılım mühendisliğinde daha çizim, daha grafik ödevlerin olacak. Bir yazılımın diagramını çizeceksin, önce derdini grafiklerle anlatacaksın.
Bilgisayar mühendisliğinde ise şu an baktığın o telefon o bilgisayar var ya, baştan yapacaksın onu baştan!!! O devreler var ya o devreler, ah o devreler. Kapı nedir bilir misin, kapı denince artık kale kilit gelmeyecek aklına, ve'ler veya'lar gelecek.

6. Maaşlar

Maaşlar
Aynı, ya da farklı bilinmez. Sen ne kadar iyisen o kadar maaş alırsın. Fark sen yaratmalısın.

7. Kullanılan Programlama Dilleri

Kullanılan Programlama Dilleri
Kod yazmak araba sürmek gibidir. Program dilleri de araba gibi. Araba sürmeyi öğrendikten sonra 68 model bir mustang de sürebilirsin (C) , son model bir ferrari de sürebilirsin (javascript), ekonomik bir araba da (java), bir japon teknoloji harikası da (go). Önemli olan araba sürmeyi öğrenmek, bir programlama dilini öğrendikten sonra diğerine alışman çok kısa zaman alır.

Fakat Bilgisayar mühendisliğinde Assembly, C, C++ gibi performanslı makinaya daha iyi müdahale edebileceğin dilleri daha ağırlıklı öğrenirsin.

Yazılım Mühendisliğinde ise: c#, java gibi biraz daha yenilikçi diller seni bekliyor.

Sonuç olarak her iki bölümde de merak ve araştırma isteği başarının en önemli yolu. Klişe değil bu iki bölüm cidden merak edip araştırma üzerine. İş sende bitiyor. Ne olursan ol, en iyisi ol.

Kaynaklar:

mayk mayk @mayk

Yorumlar

Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.