hüzün belirtisi olan ya da hüzün veren. karasevda. halk arasında yalnızlığı tercih ve hüzün hali olarak bilinse de aslında psikolojik bir durumdur. nedensiz depresyon hissi ve birşeyler yapmaya duyulan isteksizlik olarak ortaya çıkar. eskiden şizofren gibi daha ciddi ve fiziksel rahatsızlıklara dayandırılan melankoli, günümüzde ise aşk ya da kimlik karmaşası gibi duygusal nedenlere bağlanmaktadır.
ortaçağ boyunca, melankoliye ve melankoliklere çoğu kez olumsuz gözle bakılmış ve bu dönemde toplum düşmanlığı, dinden ayrılış ve tanrı'ya başkaldırış olarak değerlendirilen melankoli, ölümcül yedi günahtan biri sayılmıştır.ortaçağ' ın bu anlatışı, aydınlanma çağı'yla birlikte değişse de, bu dönemde aklın gücüne ve büyüklüğüne güvenmeyen' 'aklılsız deliler' 'olarak görülen melankolikler tutuklanarak kliniklere kapatılmıştır. melankoli ve şizofreni tanısı konan kişilere karşı sergilenen tutum, modernizmle birlikte daha sert ve şiddet içeren bir tavra dönüşmüştür. örneğin nazi almanyası' nda, melankolikler ve şizofreni toplama kamplarına gönderilmiş ve böylece toplumdan ayrıştırılmıştır. günümüzde ise postmodern koşullarda ise melankolikler depresyon olarak nitelendirildi.
karasevda.
halk arasında yalnızlığı tercih ve hüzün hali olarak bilinse de aslında psikolojik bir durumdur. nedensiz depresyon hissi ve birşeyler yapmaya duyulan isteksizlik olarak ortaya çıkar. eskiden şizofren gibi daha ciddi ve fiziksel rahatsızlıklara dayandırılan melankoli, günümüzde ise aşk ya da kimlik karmaşası gibi duygusal nedenlere bağlanmaktadır.