theseus
biz, o’nun gövdesine tapan bir putperest değil, ölmez eserine ve mânasına bağlı bir şuuruz. o, kendi vücuduyla beraber kaybolacak fani bir milletin değil, kendi manasıyla beraber yaşayacak ebedî bir milletin yaratıcısıdır.

Yorumlar

herneyseyauu
müthiş bı anlatim .
karakutuu
öncelikle ataturk u severim. ama bu düşünce yapısı bana ters geliyor . atatürk bir alparslan yada bir kürşat yada bir çelebi mehmet bir fatih gibi kumandandır onları nasil anıyorsak atatürk de aynı şekilde anilmalidir. ne bir eksik ne bir fazla .atatürk savaşlardan birinde şehit olsa yerine geçecek biri olacakti ve biz o savaşları yine kazanacaktık. kazim karabekir ismet inönü veya hiç adı duyulmamış bir kahraman ülkenin kurucusu olacakti. yatırımlar yapılacak reformlar olacak yeni bir düzen kurulacaktı . bizim milletimizi atatürk yaratmadı. yüzyıllardır varız ondan önce de vardık. mustafa kemal bu millet sayesinde atatürk oldu . bunlar benim düşüncelerim nedense konuşulamaz düşünülemez bir konu gibi ben böyle anlatınca da atatürk düşmanı yobaz oluyorum nedense halbuki hepinizden çok severim. çocuğumun adını mustafa kemal koyacağım mesela.
theseus
öncelikle yazdığınız yoruma ithafen bir kaç husus belirtmek isterim. alparslan , fatih tabi hepsi bizim için önemli. hepsi biziz. fakat saydığın isimlerin hepsi küçüklükten şehzade olarak binbir türlü hocalar tarafından yetişen, hükümdar olacağı belli(yaşarsa) ve emrinde binlerce yeniçerisi,sipahi’si,bostancı’sı olan kişiler. atatürk ise sıradan bir osmanlı subayı. o basamakları babadan geçme saltanat ile değil savaş meydanlarında almış, idamı istenmiş, çok sevdiği askerlikten feragat ederek rütbelerini atmış biridir önce bu konuyu böyle düşünmek gerekir. İkinci olarak da zaten tarihte atatürk ile fatih sultan mehmed’i ölümsüz yapan şey akıl ve bilimdir. herkes fatih’in kanuni’nin yavuz’un torunu. ben hiç deli İbrahim’in torunu olan görmedim. yada 3.mehmedin torununa rastlamadım. ama İngiliz mandası isteyende, güzel vatanı parsel parsel satanda saydıklarımızın torunuydu. ne metehan, ne bumin kağan, ne alparslan, ne osman gazi ne fatih ne de mustafa kemal. hepsi biz şartsız şurtsuz atamızdır. fakat atatürk hali hazırda yaşadığımız cumhuriyetimizin kurucusu olduğu için kurucu atamızdır. yoksa her şey metehan ile başladı elbet. fakat takdir edersiniz ki öldü bitti denilen, hasta denilen ve tüm sırtlanların paylaştığı , kısaca yoktan bir cumhuriyet kuran ile istediği zaman istediğini öldürme, sürme, yok etme, hakkında hüküm verme ve babadan oğula hükümdar olacağı belli olan, sayısız güç ve askeri elinde bulunduran herhangi bir padişah ile aynı düzey kutlama olmasını beklemek hem samimiyetsiz hemde tarihe saygısızlık olur. neden fatih’in her sene kutlamaları görkemli oluyor? çünkü bize İstanbul gibi bir miras bıraktığı için her yıl fetih kutlamaları eğlenceleri top atışları oluyor. fatih’i ölümsüz yapan akıl ve bilimin yanı sıra bir İstanbul var. İşte mustafa kemal de bize bu yaşadığımız cumhuriyeti bıraktığı için böyle durum. mirası ve en büyük eseri bu. İstanbulu alan ve İstanbul’u düşmandan geri alan iki isim benim için diğer tüm hükümdarlardan ayrıdır. yaşadığım toprakları doğrudan ilgilendiriyor. umarım anlatabilmişimdir.
karakutuu
ingiliz mandası isteyen vatani parsel parsel satan da saydiklarimizin torunuydu kurtaranlar zaten ithal geldi . batıran da ittihat terakki padişaha darbe yapıp meşrutiyet nidaları atanlar kim ülkeyi savaşa sokup dağılmasına neden olanlar kimin torunu . padisah kötüleyerek bir yere varilmaz mustafa kemale yetki veren hiç veren yine padişahtır bunu unutmayin o olmasa başka biri olacakti padişah ondaki kabiliyeti görmüş görevlendirmiş boşa çıkartmadı başarıi oldu güzel komuta etti reformlar yaptı tekrar ülkeyi ayağa kaldırdı. helal olsun her kisinin hakkı değil.
theseus
dostum vahdettin gönderdi teoride doğru. fakat göndermeyi o istemedi ki fırsat ilk eline geçtiğinde onu geri çağırıp daha sonra idam fermanını vermesi de tarihsel olarak bunun ispatı. İttihatçılar bab-ı ali’yi basıp sultanın paşasını sultanın gözlerine baka baka nasıl yanında idam edip kafasına sıktılarsa aynı baskıyı vahdettin üzerinde kurdular da mustafa kemal kumandan olarak osmanlı subayı gibi gidebilmiş oldu. İlber hocanın bu konu üzerinde çok güzel anlatımı mevcut. halil İnalcık hocanın kitabında da geçer. padişah kötülemek değil. başka taraftan bakıyorsun. ben diyorum ki hak edene hakkını teslim etmek gerekir. fatih gibi. kanuni gibi. göz önünde olmasa bile fatih’ten sonra tersaneler, tophane’ler, bir çok kurum kurarak devraldığını kurumsallaştıran ve sürekli hale getiren 2.bayezid gibi. hak edene hakkını verelim. demek istediğim sırf padişah diye herkese aynı muameleyi yapmak gerçekten samimiyetsiz ve gerçek dışı olur. osmanlı’da en çok toprak kaybı yaşanan abdülhamid dönemi gibi padişahları fazlasıyla abartmak başka, vahdettin gibi İngiliz mandasına eyvallah çeken ve şeyhülislamına, padişahın ve benim allahtan sonra yegane ümidim İngilteredir fetvası verdirenler başka, fatih, bayezid,kanuni, 4.murad başka. demek istediğim bu. atatürk ise bambaşka.