and he lived happily ever after
ülkemizde bilim siteleri bile popülizmi kullanarak tık alma peşinde; zira okuyucu yok. düşülen duruma bakın. senin bilimsel çalışmaların sonuçlarını, analizlerini vs yayınlaman gerekirken herhangi bir çalışmayı kaynak göstermeden ne diye bir haberi yayınlayabiliyorsun ben anlamıyorum.

bir haberle karşılaştım, diyor ki çocuklar zekalarını anneden alıyor, babadan çocuğa zeka geçmiyor. zeka genleri x kromozomunda olduğundan erkek çocuğa zaten babadan hiç geçmiyor (y kromozomu verdiğinden), kız çocuklarına da geçse de babadan gelen genler aktif olmuyor, araştırmalar bunu gösterdi diyor. ama hangi araştırmalar? ortada araştırma yok, kimin yaptığı belli değil, kaynak vermiş giriyorsun verdiği kaynak da makale değil haberin İngilizcesi. İngilizceden dilimize çevirmişler sadece. bu mu yani bilim? İnsanlar bir bilginin doğruluğunu araştırmaktan zaten aciz hele bir de konuyla ilgili türkçe kaynak bulamazsın, İngilizcen olması gerekiyor. kendine bilim sayfası diyen bu kişiler de böyle keyfi şekilde haber yaptıklarından millet yanlış bilgileniyor.

İşin şakası tabi mesela bu konuyla alakası olmayan bir kadın bu haberi "aa öyle miymiş vay be", "zeki bir adamla evlenmeye gerek yok yani çocuk zaten benden alıyormuş zekayı", "ayy mahmut bak gördün mü sen etkisiz elemanmışsın hahah" diye okuyup geçebilirdi. o yüzden okuduğumuz şeylerin doğruluğunu teyit etmeye çalışmalıyız kesinlikle.

bu arada ben de nature sitesinde konuyla ilgili bir makaleye ulaştım ve özetle şunu diyordu: 158 gen belirlemişler zekayla ilgili, bunların da geneli 7, 8, 15, 17 ve x kromozomları üzerindeymiş. bunların %16'sı ise x kromozomu üzerinde. bu yüzden yalnızca anneden gittiği iddiası yalan oluyor. ayrıca babadan gelenlerin inaktif olduğuna dair bir veri de yok.

bilgi kirliliği sadece bilimsel haberlerde de yok maalesef her alanda var. herkesin öğrendiği bilgiyi teyit etmeye çalışması lazım, zira her şeyi böyle yutarsak manipülasyona bu kadar açık olursak adamlar bizi istediği şekilde yönlendirir ve bu da takdir edersiniz ki bizim için kötü sonuçlar doğurur.

Yorumlar