Zeze
‘zaman’ kelimesi ‘mekan’ dan daha çekici galiba. mekandan ziyade zamana takılıp kalmamız nasıl açıklanır ki başka.
zamanla ilgili ilk derdimiz kendi zamanımızı kabullenmeden, başkasının zamanını boynumuza tasma gibi takıp onun peşinden koşturmak gibi. herkesin aynı zamanda bi şeyleri yaşamayacağını, bunun mümkün olmadığını anlayamıyoruz. bir örnekle açıklamak isterim. fatih sultan mehmet 21 yaşında (bazı kaynaklarda değişiklik gösteriyor) İstanbul’u fethetti. ama erken öldü. bakıldığında hemen hemen ömrünün yarısı. peki 100 yaşında ölecek olsaydı ve 50 yaşında fethetseydi bu denli övülür müydü ? (şu anki genç başarısı) hayır. ama yine ömrünün yarısı. farkı ne ki ? onun kendi hayat çizgisi o. bizimki de başka. ali’nin de ayşe’nin de. peki neden hep bir geç kalmışlık ve yetişememe korkusu ?
bir de diğeri var. o zamana ait hissetmemek. İnsan bir zamana nasıl ait hissedebilir ki ? zaten her an geçmiyor mu ? tıpkı bizim gibi. bana kalırsa bu zamana ait hissetmemek değil, ilk cümlemdekinden kaynaklı bir aldanış. bizi boğan mekan. (mekan = dünya) biz değil birkaç yüzyıl öncesi 15 yüzyıl öncesine de gitsek yine kötülük var, yine samimiyetsizlik var, yine yalnızlıklar, fitneler, fesatlar, olaylaaaar olaylar yani. o zamanki insanlar da eminim eski başkaydı derler. çünkü zaman da tıpkı insan beyni gibi işler. kötüyü gömer unutturur, güzellikleri andırır. eskiden bugüne güzel şeylerin gelmesi de tamamen bundandır bence. yanisi sorun mekanda gibi geliyor bana. her anlamda zamanın peşini bırakalım artık. zaman biziz ve geçip gidiyoruz görmüyor musunuz ?

Yorumlar

thor
fatih meselesini söyleyenlere sen neden 20 yaşındayken fatih gibi değildin de geç. şahsi fikrim 5000 yıl önce yaşamak. İş yok. okul yok. mis. bence bizi boğan mekan değil insanlar.
Zeze
@ricardoveritas diyen yok da. genel anlamda çoğu kişise içsel olarak bi şeylere yetişme çabası var. o yüzden bahsetmek istemiştim ☺️ İnsan da olabilir bak. o zaman da 5000 yıl öncesi yine kurtarmayacak işte.
mihrimah🤘
zamanın da mekanında insan gibi bir kaderi vardır derler kişiye de içinde bulunduğu zaman ve mekan şahitlik edecektir. 😊

Zeze
bu zamanın kaderi de bizmişiz demek @mihri_mah
Parasetamol
herkes kendi zamanını yaşar.ayrıca ali ayşe’yi seviyor.
Zeze
zamanları bir ise demek @Parasetamol
Parasetamol
@zeze fakat ayşenin ne hissettiğini bilen yok.belki onun sevda vakti gelmemiştir ya da çoktan geçmiştir.
Zeze
ayşe’nin sevmeme ihtimalini o kadar düşünmemişim ki... neyse, o zaman ali ya beklemeyi öğrenecek ya da vazgeçmeyi. @parasetamol