bilim çok güzeldir. lakin herşeyi tesadüfe bağlanması hakaret değil midir? kanun koyar enerji yoktan var edilmez der ancak bing bang sayesinde madde ve zaman olmuştu der. peki eğer bing bangden önce madde ve zaman yok ise big bangin oluşmasını sağlayan toz bulutları nasıl oluştu? onun patlamasını tetikleyen şey ne idi? aklı ve yaratma gücü olmayan toz bulutları iyice sıkışarak uzayı zamanı ve maddeyi mi oluşturdu? ve bunların hepsi oluşurken de kanunlar kondu, şuan bizim dediğimiz fizik kanunları. bilim harikadır ancak bazen bilimi savunanlar bilime çok zıt davranıyor yani akla mantığa sığmayan fikirler öne sürüyor. önesürmesinin en büyük nedeni ise bir yaratıcıya inanmaması. ona inanmamasının sebebi ise bilim ile kanıtlayamaması. sebebsiz sonuç olmaz...
size göre bilim nedir gençler?
Yorumlar
bilim hep gerçeğe yaklaşmayı hedefler. 300 sene boyunca newton fiziği kullanıldı, einstein çıktı yüksek hızlarda newton'un söylediklerinin işe yaramadığını gösterdi; ama şunu söyledi: benim teorim de gerçek değil, sadece gerçeğe diğer teoriden daha yakın. yani enerji yoktan varolamaz demek şu ana kadar aksinin ispatlanmadığı bir şey ve big bang ise hakkında pek bir şey bilmediğimiz bir durum. belki de big bang'den önce de zaten enerji vardı. kanunlar koyulmaz, sadece oldukları düşünülür. İnsanlar tarafından bir yorumlamadır bu. ama insanlar tabii ki gözlemle yanlış kanılara varabilir; çünkü tüm verilere sahip değillerdir.
Zeze
@zeze
5 yıl
tabiki de akla mantığa sığmayan şeyler öne sürecekler. akla mantığa şu an uyan birçok şeyin keşfedildiği zamanlarda uymadığını görürüz. dünyanın tepsi şeklinde olduğu savunulan dünyada yuvarlak olduğu söylendiğinde bu da akla mantığa fazlasıyla zıt ve saçmaymıştır eminim. bilim uç şeyleri öne sürer ve ispata koşar işi budur. doğru çıkabilir ihtimali üzerine durur yani. şayet yanlışsa defter kapanır ve bu sefer başka uç fikirler üstünde durulur 🙏🏻 bir şeyin görülmemesi henüz bulunamamış olması orada olmadığı anlamına gelmez, belki de bilimin çıkış noktası da budur ve olmayacak gibi gelen şeyler üzerinde duruyordur.
thor
@thor
5 yıl
her madde düzenden düzensizliğe doğu gitme eğilimi gösterir. buna entropi denir. bu düzensizliğe geçiş ise zaman sayesinde olur. zaman bu evrendeki en kötü şeydir. fizik kanunlarına göre zamanın geriye akması mümkündür. ama gerçekte olamaz. zaman yolculuğu denen şey sadece geçmişten gelen fotonların insan gözüne geç ulaşmasıdır. mesela yıldızları görebilmemiz gibi. ışık hızı da mutlak hız olduğuna göre zaman yolculuğu da olamaz. tanrı meselesine gelirsek, örneğin yemek yapmak için tüm malzemeleri hazırlayıp ocağa koysan sen müdahale etmedikçe yemek pişmez ya da yanar. her türlü olayın üzerinde mutlaka onu kontrol eden bir güç olmak zorundadır. bunu zaten bilim adamları artık anlamaya başladı. azınlık miktardaki kendine bilim adamı diyenler ise bunu kabul etmek istemiyorlar. evet evrendeki her türlü madde big bang gibi teorilerle açıklanıyor. ancak bunun bugünkü mükemmel halini alması için bütün bunların üzerinde bir mutlak gücün varlığını da kabul ediyor gerçek bilim adamları. sadece ona tanrı demiyorlar. bilim bana göre "neden" sorusunun cevabını kanıtlarla ya da varsayımlarla ispat edebilmektir.